HISTORIK
Från världsutställning till värdshus
Historien om Wärdshuset Ulla Winbladh
Byggnaden som Wärdshuset Ulla Winbladh härbärgerar i uppfördes ursprungligen till Stockholms Konst- och industriutställning 1897 av arkitekten Gustav Wickman. Från början inrymde faciliterna ett på sin tid ultramodernt ångbageri och hette då Reinholds Ångbageri. Senare övergick verksamheten till att bli konditori där det bland annat serverades våfflor med vispgrädde och sylt. När konditoriet förvandlades till en restaurang i mitten av 50-talet, bytte man namn till Wärdshuset Ulla Winbladh. Namnet kommer från Bellmans mest kända älskarinna och musa som i verkligheten hette Maria Kristina Källström.
På 1700-talet var det vanligt att åka ut och roa sig på Djurgården, något som Bellman och hans kärestor ofta hängav sig åt.
1992 övertog krögaren, kokboksförfattaren och matkrönikören Nils Emil Ahlin wärdshuset och skapade det Ulla Winbladh vi känner idag. Sedan 2004 ägs Wärdshuset Ulla Winbladh av Stockholms Restauranger & Wärdshus som verkar för att förvalta det svenska matarvet. Ambitionen är att vårda och utveckla den atmosfär och historik som värdshuset anno 1897 rymmer och självfallet – de svenska smaktraditionerna.